С 50 млн. лв. ще стягат сгради за българското председателство на ЕС

С 50 млн. лв. ще стягат сгради за българското председателство на ЕС
A A+ A++ A

Няма окончателно решение на правителството за ремонта на НДК и други сгради, които ще се използват по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Но е определена бюджетна линия от 50 млн. лв. и повечето от тези пари ще отидат за проектиране на сгради, каза вицепремиерът Меглена Кунева след заседание на Комисията по европейски въпроси.

Единствената възможна сграда, където може да се помещава председателството е НДК или части от НДК и това е единствената сграда, която ще бъде ремонтирана, за да може да поеме функциите на председателството, обясни тя.

Има справочник от Съвета и в него е казано на какви условия трябва да отговаря сградата, за да може да издържи “изпита” и да бъде годна за председателството - броят на кабините за превод и изискването в тях да има по двама преводачи, т.е. кабината трябва да бъде достатъчно голяма, обясни Кунева.

Има четири категории събития, като най-високата е на ниво държавни глави и премиери.

Ние изпълняваме стандарти, които са добре разписани. Освен това председателите идват, някои от тях със засилени мерки за сигурност. Трябва да има място, където техните съветници и помощници, т.нар. шерпи (на жаргона на ЕС) да могат да провеждат своите разговори, обясни тя.

Според нея, това, което прави правителството в момента, е да осигури кредитна линия, но за всеки лев, който се харчи по тази линия е необходимо одобрението на Министерство на финансите. Тези пари са част от централния бюджет. Те не са разпределени към едно или друго министерство, а Министерство на финансите казва кои разходи са оправдани и имат финансова обосновка, допълни вицепремиерът.

#Меглена Кунева #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници