Борисов: Китай може да е финансов инвеститор за АЕЦ „Козлодуй”

Борисов: Китай може да е финансов инвеститор за АЕЦ „Козлодуй”
A A+ A++ A

Имаме голяма възможност за голям финансов инвеститор в следващите реактори на АЕЦ „Козлодуй”, заяви премиерът Бойко Борисов в Китай, цитиран от правителствената пресслужба. По думите на премиера „става въпрос за 7-ми блок, а в по-дългосрочен план и за 8-ми блок – когато излезе от употреба 6-и блок”.

За да знаем, че след 15 или 20 години ще има нов реактор, трябва от сега да се започне да се говори на тази тема и по-точно да се направи финансово-икономическа обосновка. И в тези разговори това правим, подчерта Борисов.

Той уточни, че „Уестингхаус” работи много добре с китайска компания, с която днес нашата делегация е имала среща."Те ни препоръчаха да се срещнем с тях и утре на срещата ми с премиера да предложим примерно 49% те да финансират 7-и реактор”, каза Борисов.

По думите му е добре - използвайки връзките на големите фирми - да подпишем с наши съседи предварително за определено количество енергия, което след като бъдат построени новите мощности да изнасяме. Борисов припомни, че и Сърбия води с Китай усилени преговори в изграждането на свой блок.

Срещата в петък с „Уестингхаус” според обяснението на министър председателя е била, защото „те дойдоха да ме убеждават за новите стъпки, които са предприети”.

„И аз мисля, че достатъчно ясно, публично казвам целите, които сме си поставили. Аз затова атакувах и предишното споразумение - то нямаше нито финансова обосновка, нито от къде ще дойдат парите, нито колко ще струва токът, нито къде ще го продаваме или ползваме след толкова години. Сега по този въпросник, да го наречем – едно по едно си ги отхвърляме като задачки и ако стигнем до 100% да изпълним всички тези условия, тогава ще изляза и ще ви кажа: има вариант да се подпише по този начин договор. Към момента само ви информирам, че на тези срещи, на това ниво се договарят евентуално стратегически планове за следващите 10 години”, заяви премиерът.

#Бойко Борисов #Китай #Уестингхаус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"