Решено: Полша ще ремонтира българските МиГ-ове

Решено: Полша ще ремонтира българските МиГ-ове
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание подкрепи законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Със 133 гласа "за" и 42 "против" депутатите одобриха документа на първо четене.

Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

В края на октомври правителството одобри споразумението и предложи на Народното събрание да го ратифицира. Споразумението има текстове, които описват и регламентират правата и задълженията на страните, сроковете за изпълнение, механизма за транспортиране, рисковете, качеството и съответствието, гаранционната отговорност и съответните искове за щети, с което се обезпечава споразумението.

При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана на било отбелязано, че възстановения ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети.

 

 

#ремонт #отбрана #България #МиГ-29 #самолети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »