Давутоглу смекчи тона, иска намаляване на напрежението между Турция и Русия

Давутоглу смекчи тона, иска намаляване на напрежението между Турция и Русия
A A+ A++ A

Турският премиер Ахмет Давутоглу се опита да намали напрежението между Турция и Русия, като призова за единство в борбата с „Ислямска държава”.

„Докато мерките, с които защитаваме нашата територия, няма да се променят, Турция ще работи с Русия и другите ни съюзници, за да намалим напражението,” написа Давутоглу в статия за петъчния брой на лондонския вестник „Таймс”.

„Свалянето на неидентифициран самолет в турското въздушно пространство не беше, и не е, действие срещу някоя конкретна държава,” допълва турският премиер.

Давутоглу отделя специално внимание на нуждата от международно обединение срещу „общия враг”.

„Международната общност не бива да се обръща срещу себе си. В противен случай, единственият победител ще бъде „Ислямска държава” … и сирийският режим,” обяснява Ахмет Давутоглу в статията си.

Фокусът трябва да е върху неутрализирането на международната заплаха, която „Ислямска държава” представлява, осигуряването на по-добро бъдеще за Сирия, както и търсенето на трайно решение на бежанската криза, смята турският министър-председател.

В резултат на инцидентът, при който турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия, Русия започна да подготвя икономически санкции срещу Турция.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че руският лидер Владимир Путин не е приел телефонните му обаждания. Ердоган отказва настояванията на Кремъл за извинение за инцидента.

Свалянето на самолета продължава да предизвиква притеснения, че може да доведе до по-широк геополитически конфликт, и подчертава трудностите при постигане на консенсус по сирийския въпрос.

#напрежение между Русия и Турция #свален руски изтребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"