Не се очакват скокове при горивата - нито нагоре, нито надолу

Не се очакват скокове при горивата - нито нагоре, нито надолу
A A+ A++ A

Не се очакват резки промени в цените на горивата в краткосрочен план - нито в посока нагоре, нито надолу. Това е прогнозата на на изпълнителния директор на Българска петролна и газова асоциация /БПГА/ Андрей Делчев. Очакваме цените на горивата да останат стабилни, поне що се отнася до основната компонента на петрола, обясни експертът.

Според Делчев при бензиностанциите, които рязко са свалили цените на горивата, трябва да се мисли за дъмпинг. "Трябва да се мисли за доставчика на гориво. Имаме сериозни съмнения относно някои бензиностанции, които тръгнаха с ниски цени, както и да се разбере дали преследват чисто търговски цели или странични цели", посочи той.

Бензиностанциите се проверяват периодично на пет-шест месеца, а внезапните проверки могат да бъдат по всяко време. Каква е процедурата за прием на гориво на бензиностанциите и какви са мерките за контрол на бензиновите колонки показа Стоянка Гарванова управител на обект в бензиностанции Петрол.

Националната агенция по приходите получава ежедневни данни за количествата и продажбите на гориво на бензиностанциите. Това заяви в Пловдив Свилен Тонев - IT специалист.

Връзката с НАП е от 2012 г. и представлява получаване на дневен отчет от бензиностанцията към НАП. Агенцията по приходите се свързва през мобилен оператор с фискална система, сертифицирана от Българския институт по метрология.

Автоматизираният отчет на дневна база включва данните от броячите на колонките, данните за продажби по система, доставките по документи и доставките по система. Данни в НАП се получават и от нивомерната система. Всичко е автоматизирано. Данните, които са събрани, са консолидирани в една фискална система, одобрена от БИМ, който изпитва всяка система, за да може да започне работа обектът. Комуникацията с НАП става чрез виртуална мрежа, която е към мобилните оператори и това става при одобрение на агенцията.

Всички данни се предават чрез един GPRS модул, който е част от фискалната система и е разположен в обекта. Този модул е пломбиран от БИМ и се сервизира от сертифицирана фирма. Всеки елемент от тази система минава на периодични изпитания, за да са сигурни от НАП, че данните, които получават в сървърите си са верни.

Всеки служител на НАП може да направи внезапна проверка на обекта и да сравни данните, с които в системата на НАП разполагат.


#цени на горива #БПГА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"