Рязко намаление на мигрантския поток отчете министър Бъчварова

Рязко намаление на мигрантския поток отчете министър Бъчварова
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рязко намалява броят на мигрантите в страната ни през последните седмици. Това стана ясно от изказването на вътрешния министър Румяна Бъчварова в парламента днес. Тя отговори на въпрос от народния представител от ПГ на Патриотичния фронт Атанас Стоянов, относно мерки за ограничаване на бежанския поток и изграждането на оградно съоръжение по границата ни с Турция.

Тази година имаме 2,5 пъти увеличение на мигрантския поток. Последните седмици на практика имаме спиране на мигрантския поток, което ни кара да се успокоим, каза Бъчварова.

„Продължава специализираната полицейска операция на българо-турската граница със засилено присъствие на служителите. Там има общо 631 служители - 429 командировани от други структури на „Гранична полиция” и 202 от областните дирекции на МВР”, посочи министър Бъчварова. По думите ѝ, продължава изграждането на специализираната система за наблюдения, в която са включени 11 стационарни поста за наблюдение и 117 км периметрови сигнално-охранителни системи. „Продължава логистичната подкрепа на структури на Българската армия за опазване на българо-турската армия”, посочи Бъчварова. Като положителен факт тя изтъкна и изграждането на оградно съоръжение. „Там където имаме изградено съоръжение, вече дава ефект и помага на нашата работа”, каза тя.

Трябва да се повиши синхронът между институциите - както българските, така и европейските, препоръча Атанас Стоянов. Според министър Бъчварова обаче България има активна политика по този проблем и активно участва на всеки европейски и международен форум. „Ефективно обменяме информация”, категорична бе министър Бъчварова.

#мигрантска криза #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"