„Удължават" живота на АЕЦ „Козлодуй“

„Удължават" живота на АЕЦ „Козлодуй“
Експлоатационните срокове на двата блока на АЕЦ „Белене“ изтичат съответно през 2017 г. и 2019 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започва подготовката за продължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с до 20 години.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов е информирал министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков за началото на процедурата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Между АЕЦ „Козлодуй“ и руско-френския консорциум от концерна „Росенергоатом“ и компанията EDF е сключен договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока.

Процедурата за продължаване на експлоатацията след изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните инсталации е съгласувана с лицензите на 5-и и 6-и блок, издадени от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

АЕЦ „Козлодуй“ трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка на блоковете за продължаване на срока на експлоатация.

Програмата ще бъде изготвена на базата на резултатите от направеното комплексно обследване, с което ще приключи първият етап от подготовката.

Следващият етап ще обхване изпълнението на мероприятията, включени в Програмата, след което АЕЦ „Козлодуй“ ще може да подаде пред АЯР заявление за нови лицензи за експлоатация на 5-и и 6-и блок.

Експлоатационните срокове на двата блока изтичат съответно през 2017 г. и 2019 г.

След отказа на кабинета „Борисов“ от строежа на втората атомна централа АЕЦ „Белене“, България разчита на удължаването на експлоатационния срок на двата работещи реактора в АЕЦ „Козлодуй“.

Правителството обяви и идеята си готовият реактор за АЕЦ „Белене“ да бъде инсталиран на площадка в АЕЦ „Козлодуй“.

#АЯР #Агенцията за ядрено регулиране #експлоатация #енергетика #АЕЦ „Белене“ #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"