Днес почитаме Св. Андрей Първозвани - първият покръстител на нашите земи

Днес почитаме Св. Андрей Първозвани - първият покръстител на нашите земи
A A+ A++ A

На 30 ноември цялото Православие чества Свети апостол Андрей Първозвани.

В България той е особено почитан като първопокръстител. Малка дъсчена табела до църквата в стария квартал „Василико” на Царево бележи: „На това място Свети Андрей Първозвани слезе на брега, за да проповядва Божието слово.”

Св. ап. Андрей се нарича Първозван, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: "Ето Агнецът Божий!" (Йоан. 1:29). Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с Него целия ден. След това отишъл да намери брата си Симон (Петър), съобщил му радостната вест: "Намерихме Месия" (Йоан. 1:41), и го довел при Христа.

Двамата братя обаче продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболовство. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял на брега на Галилейското море и им казал: "Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци". От тогава те навсякъде вървели подир Спасителя и били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранване на народа с пет хляба (Йоан. 6:5-13). Андрей с трима други апостоли разпитвал Господа за бъдещата съдба на Църквата и чул пророчеството за разрушаването на Йерусалим и за свършека на света (Марк. 13:3). Той заедно с Филип казал на Иисус, че някои елини желаят да го видят, и чул думите на Спасителя: Дошъл е часът да се прослави Син Човешки (Йоан. 12:22).

В зрелите си години апостол Андрей достигнал Пелопонес и като се установил в град Патра, обърнал към Христа целия град. Вече на преклонна възраст бил осъден от местните власти на кръстна смърт. Населението се разбунтувало и градската управа била готова да го освободи. Но Свети апостол Андрей пожелал да последва своя бог на кръста и умрял спокоен и просветлен.

#Царево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"