В Париж се открива конференцията на ООН за климата

В Париж се открива конференцията на ООН за климата
A A+ A++ A

21-та международна конференция на ООН за климата ще бъде открита днес в присъствието на близо 150 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Сред тях ще бъдат президентите на Франция, Съединените щати, Русия, Китай и Турция.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, който по програма трябва да направи своето изказване на форума днес следобед.

Участниците ще заседават в конферентния център в Бурже, северно предградие на Париж. 

В рамките на форума се очаква да бъде сключено глобално споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за борба с глобалното затопляне и ограничаване на емисиите на парникови газове.

Очаква се на форума да присъстват 25 000 преговарящи, представители на неправителствени организации и журналисти.

Целта на конференцията, организирана от ООН, е постигането на общо споразумение за борба с глобалното затопляне чрез ограничаване на емисиите на парникови газове.

Конференцията ще премине при изключително засилени мерки за сигурност. Мобилизирани са над 120 хиляди служители на силите за сигурност, още 1 300 полицаи и жандармеристи дежурят по транспортните възли. В целия Париж на денонощно дежурство има 6 300 полицаи.

Извънредното положение в страната влючва пълна забрана за провеждане на масови шествия и протести. В навечерието на откриването екоактивисти все пак успяха да направят масова акция в Париж, като оформиха „жива верига” в източната част на града.

Заради забраната на масовите събирания, активистите поставиха на Площада на Републиката 10 хиляди чифта обувки, за да обозначат символично присъствието си. По-късно всички обувки бяха предадени на благотворителни организации за помощ на бедните. Участие в тази акция взеха и публични фигури, между които папа Франциск.

ООН изтегли началото на дискусиите на преговорните екипи с един ден по-рано, вчера, предвид огромната работа, която трябва да се свърши. Официалната церемония по откриването на форума остава за днес. Очаква се френският министър на външните работи Лоран Фабиюс да бъде избран за председател на конференцията.

След това речи ще произнесат френският президент Франсоа Оланд, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и самият Фабиюс. По-късно лидерите ще си направят обща снимка, след което всеки един от гостуващите 147-те държавни и правителствени глави ще произнесе кратко слово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"