1 декември е Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН
A A+ A++ A

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата е избрана през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на борбата със синдрома и да призове за подкрепа към хората, които живеят със заболяването.

В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 хиляди, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.

Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.

В доклад, изнесен вчера, се отбелязва, че глобалните усилия за овладяване на разпространението на вируса страдат от липса на финансиране. За прилагането на заложените от Световната здравна организация мерки за ограничаване на ХИВ са необходими още 12 милиарда долара.

Правозащитници предупреждават, че „представата за СПИН като спешен и належащ въпрос от глобално значение е изчезнала от новинарските заглавия и коридорите на властта“, което излага на риск прогреса от последните три десетилетия.

У нас международният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан с различни инициативи в страната, включващи информационни кампании за начините на предаване на болестта и възможностите за превенция. Младежи от Българския червен кръст организират шествие в София в знак на солидарност с хората, които живеят с ХИВ или СПИН.

#СПИН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"