Турската полиция задържа 1300 мигранти

Турската полиция задържа 1300 мигранти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турските власти са задържали близо 1300 мигранти, които са планирали да отплават с лодки за Гърция от самотен плаж в Егейско море, само часове след като Анкара подписа споразумение с ЕС за ограничаване на потока на бежанци, съобщи агенция Ройтерс.

Полицията е задържала стотици сирийци, иракчани, иранци и афганистанци, както и трима трафиканти на хора. Това е най-голямата подобна операция през последните месеци. Задържаните в нея ще бъдат изпратени в център за настаняване, където някои от тях ще бъдат депортирани за родните си държави.

В неделя турският премиер Ахмет Давутоглу постигна споразумение с Брюксел за предотвратяване на движение на мигранти към Европа в замяна на 3 млрд. евро помощ , за визови облекчения, както и за подновяване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Рекордните 500 000 души са преминали през Средиземно море от Турция за Гърция тази година. Според международната организация за миграция (МОМ) 600 души са загинали при преминаване на т. нар. източен средиземноморски маршрут. В момента в Турция има повече от 2 млн. бежанци от Сирия, както и на хиляди други от Ирак и Афганистан. 


#Турция #полиция #мигранти #ЕС #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"