Мистерията на най-загадъчната звезда в Млечния път продължава

Мистерията на най-загадъчната звезда в Млечния път продължава
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Една от най-големите и най-странни звездни системи в галактиката ни озадачава астрономите от началото на 19 век. Сега обаче те са близо до разбулването на мистерията, пише New Scientist.

Системата, наречена Ета Кил, се състои от двойка звезди, всяка от които е значително по-масивна от нашето Слънце, предаде агенция ''Фокус''. 

Данни от 19 век задълбочават мистерията, свидетелствайки за резки промени в блясъка на двойната звезда Ета Кил през 1838 и през 1843 година, когато тя е била втората най-ярка на небето, преди да избледнее. Тогава тя е наречена “самозвана свръхнова”, тъй като имитира внезапните изригвания на светлина от експлоадиращи, умиращи звезди, но всъщност не се саморазрушава. 

“Различава се от всичко, което сме наблюдавали досега,” казва Симон Портегис Цварт от Лайденската обсерватория в Нидерландия. Той и колегата му Едвард ван дер Хойвел от Амстердамския университет смятат, че са намерили отговора - системата се състои от три, а не от две звезди.

Според техния модел гравитационното въздействие на най-външната звезда води до сливане на двете вътрешни звезди. Това не само кара атмосферата на съединяващите се звезди да се разширява, но и притегля външната звезда в много по-близка орбита.

“Явлението през 1838 година е било причинено от сливането, а през 1843 година - от навлизането на външната звезда в разширените пластове на вътрешната звезда,” обяснява Портегис Цварт. Моделът показва, че при притискането си една към друга сливащите се звезди излъчват мощен звезден вятър, който формира мъглявината. 

“Това е интересна идея, която разпалва въображението,” коментира Ян Бонел от Университета “Сейнт Андрюс” във Великобритания. Възможно е обаче пъзелът все още да не е изцяло подреден, тъй като обяснението се основава на малко вероятна поредица от събития. 

#учени #мистерия #звезда #Млечен път #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"