Първанов събирал секретна информация за висши служители

Първанов събирал секретна информация за висши служители
По думите на полковника по време на своя президентски мандат Георги Първанов е възлагал да се събира и да му се предоставя цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полковник Николай Марков, бивш офицер от Националната служба за охрана (НСО) и уволнен от президента Георги Първанов, изнесе шокираща информация за злоупотреба с власт от страна на бившия държавен глава.

Марков, заедно с ген. Атанас Атанасов, взе участие в предаването „Факторът Кошлуков" по TV7.

По думите на полковника по време на своя президентски мандат Георги Първанов е възлагал да се събира и да му се предоставя цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности.

Информацията включва детайлни сведения, както за личния живот на охраняваните, така и за техните действия, свързани с изпълнение на служебните им задължения.

Това е злоупотреба с власт, която остава ненаказуема, категорично заяви ген. Атанас Атанасов, който също потвърди информацията.

Полк. Николай Марков представи и скандални сведения за случващото се в службата за охрана. Той каза, че има служители в НСО, които работят за хора от престъпния свят. Когато наближи скандал, те напускат, но продължават да работят за тези хора, допълни полк. Марков.

По неговите думи НСО е правоприемник на бившето УБО (Управление „Безопасност и охрана“ към бившата Държавна сигурност – бел. р.). Освен името нищо друго не е сменено – нито сградата, нито хората, каза той.

Основен проблем за реформата на специалните служби е, че бившата Държавна сигурност се съпротивляваше срещу нейното провеждане, защото така тези хора трябваше да са вън от системата, заяви ген. Атанас Атанасов и допълни, че такава реформа все още липсва.

Според него целта през всичките години и досега е била да се запази кадровия състав. За такава реформа е необходима политическа воля на най-високо ниво, категоричен бе ген. Атанасов.

Относно бюджетите на двете служби, които възлизат на съответно 30 млн. лв. за НСО и 19 млн. лв. за Националната разузнавателна служба (НРС), участващите в дебата също не спестиха своите критики.

Според ген. Атанасов средствата за разузнаването са крайно недостатъчни, още повече, че за ДАНС се отделят 90 млн. лв.

Полк. Николай Марков добави, че тези бюджети са фиктивни и че и при двете служби има други начини на финансиране.

Той заяви, че има фирми – прикрития, които осъществяват търговска дейност и така финансират специализирани операции. Това финансиране не може да се контролира, добави полк. Марков.

И двамата бяха категорични, че за всички нередности и в двете служби, осъществявани през годините, откакто са създадени, никой не е подведен под отговорност.

Според ген. Атанасов те трябва да са подчинени на министър-председателя, за да им бъде осъществяван парламентарен контрол.

#Николай Марков #Националната служба за охрана #НСО #Георги Първанов #президент #ген. Атанас Атанасов #Държавна сигурност #ДС #Националната разузнавателна служба #НРС #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"