Методи Андреев: Доган и Цацаров ревизират ценностите на прехода

Методи Андреев: Доган и Цацаров ревизират ценностите на прехода
A A+ A++ A

В речта си пред елита на ДПС лидерът Ахмед Доган поставя под съмнение нашия правилен геополитически избор и това е изключително опасно, смята  депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Според него не е случайно съвпадението, че тъкмо сега главният прокурор Сотир Цацаров поиска Конституционният съд да се произнесе за текстовете, с които отпада давността за престъпленията на комунистическия режим.

"Това е сериозен опит да се ревизира някоя от ценностите, които преходът досега мислехме, че е завоювал безвъзвратно", заяви Андреев пред БНР.

Бившият председател на Комисията по досиетата вижда съгласуваност в действията на Цацаров и Доган. От една страна политикът внушава съмнение във възможността Европейският съюз да се развива и утвърждава като успешен съюз между демократични държави.

"Той поставя под въпрос възможността на НАТО да ни осигури надеждна отбрана - това са много сериозни внушения. В същото време главният прокурор, пригласяйки на тази активност на Доган, излиза с другата новина, че България няма воля да се търси разследване и да се търси справедливост по отношение на престъпленията на комунизма", посочи Методи Андреев. 

"Искането на главния прокурор има чисто фактическо и чисто символно значение. Фактическото е, че съгласно конституцията главният прокурор може да сезира КС за конституционносъобразност на различни текстове от българските закони, но символното значение е по-важно в случая", разясни депутатът. "Това е по-скоро един символ на това, че прокуратурата в лицето на своя главен обвинител явно няма желание и не вижда смисъл в България престъпленията на комунизма да бъдат осъдени, ако не по друг начин, то поне морално, защото текстовете в Наказателния кодекс, които касаят тази материя, имат огромно символично значение".

"България е единствената страна от Източния блок, в която няма потърсена справедливост за престъпленията, извършени по време на комунистическия режим", подчерта Андреев. 

"В този скандал няма добър и лош", каза още той - "България трябва да бъде изключително внимателна по отношение на това какво ни предлага Доган и какво ни предлагаше Местан за нашата евроатлантическа интеграция".

"Ние не трябва да заставаме на нито една от страните в конфликта, защото зад него стоят двете биещи се в момента империи", коментира Методи Андреев за противоборството в ДПС на фона на напрежението между Русия и Турция, които по думите му са "вековни противници в световните битки и политика".

 

#Методи Андреев #Ахмед Доган #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"