Над 5 млн. лв. плащат фирмите и гражданите годишно, за да четат актуализирани нормативни актове

Над 5 млн. лв. плащат фирмите и гражданите годишно, за да четат актуализирани нормативни актове
A A+ A++ A

Минимум 5 млн. лева годишно струва на частния сектор достъпът до нормативни актове, ако фирмите и физическите лица искат да са сигурни, че наистина четат актуализирана версия, сочи анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Нещо повече - големият клиент на частните правно-информационни системи, които предоставят достъп до актуалните пълни текстове на законите у нас, е държавата, подчертават икономистите.

За да покажат абсурдността на ситуацията, от ИПИ дават за пример случай от последните месеци.

През август 2015 г. Министерският съвет кани поотделно три фирми за осигуряване на абонаментен достъп до правно-информационните им системи. Обобщените данни са представени по-долу в таблицата. Впечатление правят следните факти:

МС ще плаща за три отделни системи в следващите 2 години, които имат припокриване на голяма част от услугите, които предоставят;

МС ще плаща за някои справочни услуги, които представляват достъп до информация, произвеждана от обществения сектор – съдебната система, търговския регистър, агенцията за обществени поръчки, ведомствена практика - становища, указания и разяснения на институциите и др.

Според анализаторите на института причините за това най-вероятно са следните:

- Осигуряване на гарантиран достъп до актуалното законодателство (диверсифирицане) – ако има само един достъп и той по някакви причини бъде прекъснат, това да не води до спиране на работата на МС. Това нямаше да се налага, ако самата държава поддържаше достъп до актуалното законодателство и го предоставяше на всички онлайн и безплатно, смятат икономистите.

- Осигуряване на достъп до справки по данни, осигурявани от различни институции. Според ИПИ това нямаше да се налага, ако държавните структури публикуват и организират информацията за дейността си по такъв начин, че всеки да може да си прави справки онлайн и безплатно.

В анализа се правят следните препоръки:

Публикуване на всички данни и информация от дейността им в отворен и уеднаквен формат, така че да се ползват лесно от всички заинтересовани страни.

Редакция „Държавен вестник” на Народното събрание (или друга административна структура) да започне да публикува пълните текстове на нормативните актове;

 Достъпът да е безплатен за всички – администрация, граждани, компании;

Достъпът да е онлайн;

Електронните текстове да имат правна сила;


#нормативни документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"