Москва и Вашингтон се сближават, за да намалят рисковете в Близкия Изток

Москва и Вашингтон се сближават, за да намалят рисковете в Близкия Изток
A A+ A++ A

Обстановката в Близкия Изток се влошава и става все по-сложна. Това объркване доведе до възникването на много общи интереси между Русия и САЩ в региона.

Сближаването между Вашингтон и Москва е в посока намаляване на рисковете в района на Близкия Изток, каза в интервю за БНР външнополитическият анализатор и председател на президиума на Съвета по външна политика и отбрана в Москва Фьодор Лукянов.

Иран, Турция, Катар и Египет имат свой дневен ред и поглед върху ставащото в Близкия Изток и интересите им се разминават сериозно в контекста на действията на големите сили в региона. Между Русия и САЩ има разбиране, че главната заплаха е „Ислямска държава“, докато за страните от Близкия Изток проблемът не е в ИД.

Това е парадоксът. За Турция проблемът е свързан с кюрдите, а за Саудитска Арабия и Иран - по-страшен е проблемът с ИД.

Русия иска да минимизира всички рискове от възобновяването на конфронтацията в източна Украйна, посочи още Лукянов, запитан за бъдещето споразумението от Минск. По думите му, неизвестните в отношенията между Брюксел и Москва все още са много и не бива да се пропуска неизвестността в самия ЕС, заради редицата проблеми, с които общността се сблъсква в момента.

#САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"