Лъчезар Богданов: По-ниските цени на горивата може да раздвижат потреблението

Лъчезар Богданов: По-ниските цени на горивата може да раздвижат потреблението
A A+ A++ A

Ако се задържат сегашните цени на горивата, фирмите ще спестят разходи, това може да понижи някои цени на стоки и услуги, включително транспортни, и в крайна сметка да се стигне до раздвижване на потреблението. Това описа в анализ на пазара пред БНР икономистът Лъчезар Богданов.

Цената на горивата влияе пряко основно по две направления в постъпленията на хазната. Едното е от приходите от акциз, а другото е от ДДС върху продажбите, посочи Богданов. 

България е от страните, в които облагането на потреблението е важен фактор за общите приходи в бюджета. Постъпленията от акцизи и ДДС са относително голямо перо в бюджетните постъпления. Като погледнем в европейски план, България е една от страните, които най-силно са зависими в приходите си от това доколко се потребяват в случая горива.

Подобен ефект се видя миналата година също, когато, особено през летните месеци, имаше увеличение на потреблението на горива.

Миналата година обложеното потребление на гориво е нараснало с около 9%. Това, на практика, напълно е компенсирало спада на приходите от ДДС заради по-ниските цени. Борбата на приходната администрация с тези, които укриват данъци и акцизи, всъщност, може би, е най-важният фактор за постъпленията в бюджета, каза Богданов.

По-ниската цена на горивата може да доведе до цялостно раздвижване на вътрешното потребление, което е считано за основен двигател на икономиката ни, смята Богданов.

 

#горива #акциз #Лъчезар Богданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"