Военноморските сили на САЩ пускат кораби с екогориво

Военноморските сили на САЩ пускат кораби с екогориво
A A+ A++ A

Американският флот стартира първата си бойна група от кораби, придружаващи самолетоносач, които са задвижвани частично от биогориво, добито от говежда мазнина.Целта е да бъде намалена зависимостта на бойния флот от зависимостта на военните от горива, идващи от чужди държави.

Засега делът на биогоривото и на петрола са в съотношение 10:90. Но флотът гледа в перспектива след четири години съотношението да стане 50:50, но цената засега е твърде висока. Това може да се промени, тъй като нараства конкуренцията в промишлеността за осигуряване на алтернативни горива, заяви пред репортери секретарят на ВМС Рей Мабус. Той и министърът на селското стопанство Том Вилсак инспектираха корабите от бойната група в Сан Диего, където самолетоносачът с ядрен реактор „Джон С. Стенис“ и ракетоносецът „Стокдейл“ се подготвят за седеммесечна мисия. „Стокдейл“и още три кораба са първите съдове, чиито двигатели започват да работят със смес от биогориво и петрол.

Според Мабус обръщането към алтернативна енергия дава стратегически предимства на бойния флот, тъй като ще сложи край на зависимостта на марината от колебанията в цените на петрола и произвеждащите черно злато страни, които може да не са съгласни с американските интереси. Вилсак пък нарече „зеления флот“ „забележителна възможност“ за промишлеността за биогориво.

Критици, включително и еколози, твърдят, че производството на биогориво е твърде скъпо и като цяло може да нанесе повече вреди, отколкото екстри, тъй като за производството ме са необходими много земеделска земя, торове и гориво.
Американското министерство на отбраната е най-големият консуматор на енергия в света, допълва в. „Гардиън“, като флотът използва близо една трета от нея.

Всички родове войски се стремят да намалят своята зависимост от чужд петрол като част от стратегия за национална сигурност. Федералното правителство е инвестирало над 500 млн. долара в биогорива, които могат да бъдат използвани без преконфигуриране на двигатели. Всички кораби и самолети във флота са сертифицирани за използване на биогоривата. Във флота също така има кораби с ядрени двигатели и хибридни електрически кораби.

#ВМС #САЩ #кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"