Обучават лекари от 6 болници по програма за донорство

Обучават лекари от 6 болници по програма за донорство
A A+ A++ A

Лекари от интензивните отделения на 6 водещи болници ще се обучават от испански специалисти за координатори по донорство, съобщи пред БНР д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

"Вашата слабост е, че вие имате много малко хора, обучени да управляват донорския процес", коментира Марти Манялих, експерт по транспантология и преподавател в Медицинския университет в Барселона.

Да бъде създаден модел за действие при донорски ситуации в интензивните отделения в България е целта на европейският проект, в който български и латвийски лекари ще се обучават от свои испански колеги за координатори по донорство.

75 - 80 са трансплантациите годишно у нас чрез донорството от починали хора в мозъчна смърт, посочи д-р Марияна Симеонова.

Българите ще се обучават от най-добрите в областта - испанците, които са лидери по донорски ситуации и брой трансплантации в Европа.

Според испанските специалисти анестезиолозите в България имат нужда от квалификация и познания за организацията на отделите за реанимация.

За центровете в Испания и как е започнало всичко, разказа Марти Манялих:

Първата стъпка е това, което ще направим и в България. Още през 1985 година ние обучихме нашите анестезиолози да работят по организацията на органо-донорския процес, това което се извършва от ИАТ. Втората стъпка е свързана с това, че правителствата, както се прави в Испания, трябва да подкрепят болниците във донорските процеси, като осигуряват годишни бюджети за непрекъснати обучения за анестезиолозите и лекарите.

Целта е да се създаде работещ модел за действие за откриване на донорските ситуации и за реализирането им, посочи д-р Симеонова.

#донорство #трансплантации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"