Ваня Кастрева: Не махаме Паисий от учебниците, само го местим в 9-ти клас

Ваня Кастрева: Не махаме Паисий от учебниците, само го местим в 9-ти клас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не изпада от учебното съдържание, а се премества в 9-ти клас. Това обяви в ефира на bTV заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева по повод скандала с махането на ключови автори от учебниците по литература.

По думите ѝ нобвата учебна програма предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения и тестове, както и свободно избираеми автори и произведения. По този начин за първи път не се "препуска през материала", а се дава възможност на учителите да проявят творчество и да подберат свободноизбирателни автори, които да са интересни и подходящи за учениците им. Кастрева подчерта разликата между задължителна литература и "просто да чуят и да знаят за Паисий".

''Съгласете се, че самосъзнанието не се преподава само в часовете по литература, а се формира от цялостната прогама,'' апелира зам.-министъра на образованието. В отговор на критики в социалните мрежи, че ако знакови автори и произведения не бъдат включени в задължителната учебна програма, децата няма да ги прочетат, тя апелира към повече доверие и вяра в българските учители. По думите ѝ програмата е задължителния минимум, който трябва да се мине в час, но образователния процес не свършва с нея.

''В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведенията, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот,'' изтъкна Кастрева.

Относно ситуацията, в която ще се наложи децата в 5-ти клас да учат без учебници през първия срок на учебната година, зам.-министъра коментира, че решението на този проблем не зависи от министерството на образованието, а от Народното събрание.Причината е, че решение на НС е потановило започването на нова програма, както и времевия прозорец от седем месеца, в който новите учебници трябва да са готови.

"Това време е крайно недостатъчно за подобен труд", коментира Кастрева.

По-късно днес ще се проведе брифинг с авторските екипи на различните учебници. Ще се обсъждат и предвидените промени.

#Ваня Кастрева #учебници #Паисий #учебници #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »