Петър Москов: Капка по капка се цели нищо в държавата да не мръдне

Петър Москов: Капка по капка се цели нищо в държавата да не мръдне
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма турска ваксина, ваксината е френска. Това каза здравният министър Петър Москов пред bTV по повод скандала с ваксината „Пентаксим”, която сме получили от Турция.

„Пентаксим” е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител. В завод в Турция се доопакова”, поясни още Москов. В студиото на предаването той показа оригиналните документи от компанията производител с адрес Лион, Франция, които доказват, че „Пентаксим” е произведена там.

„Това е ваксина, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели, че е същата като всяка една използвана в страната преди”, допълни Москов и подчерта, че не трябва да се смесват търговските и икономически интереси със състава на „Пентаксим”.

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

„Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува”, допълни Москов. Той допълни, че атаката е политическа.

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – „Еувакс” – Петър Москов поясни, че тя е внесена защото има тежък бежански поток в страната.

По повод информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция, Петър Москов каза, че това не е вярно.

Здравният министър поясни, че двете фирми, които са избрани и могат да произведат електронните четци, са български. „Огромни софтуерни фирми – едната е „Стемо”, другата е „Контракс”. Едната е правила системата на ДАНС, а другата – пръстовите отпечатъци на народните представители”, каза Москов.

По думите на здравния министър най-важното в системата с електронните четци е, че всеки човек сам ще може да контролира как се харчат парите за здравеопазване.

„Капка по капка се цели нищо в тази държава да не мръдне. Е, ще мръдне, съжалявам”, закани се Москов.

#Петър Москов #бежански поток #ваксини #Турция #Контракс #Пентаксим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »