Първан Симеонов: И двата лагера канят Борисов да ходи на избори

Първан Симеонов: И двата лагера канят Борисов да ходи на избори
A A+ A++ A

В момента Борисов е в странната ситуация: и единият, и другият медийно-икономически лагера, които доскоро се конкурираха за неговата любов, сега настояват за избори. Това каза за предаването „Нещо Повече“ по „Хоризонт“ социологът Първан Симеонов.

Събраха се няколко обстоятелства, които се наслагват едно върху друго, включително международни. Към напрежението се присъедини и желанието на дясно-либералните градски кръгове за избори, на което другият лагер, който за краткост наричаме „Кой“, отговаряше с желание за стабилност.

Но от два дни насам и двата лагера искат избори. Едните му казват: „Ходи на избори, защото повече не може да се трае“, а другите му казват: „Ходи на избори, за да се отървеш от тези досадници“.

В интерес на истината, Борисов, ако сега отиде на избори, като депутатски места може да излезе доста по-добре, смята социологът.

Според Първан Симеонов организираните в социалните мрежи протести в четвъртък няма да бъдат толкова бляскави, защото държавата предварително е туширала източниците на социално напрежение.

Идеята е да има римейк на февруари 2013 г. Патосът е същият – протест от типа „крайно време е вече“.

Логиката обаче говори, че Борисов няма да се реши на избори, защото „не му се занимава с такива сложни политически планове“, а западните партньори искат стабилност в района.

Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията докладът на ЕК е поставил ясна рамка, че правителството и парламентарното мнозинство нямат избор, освен да продължат със съдебната реформа.

Проблемът е да не се получи повторение на сценария с конституционните промени, когато зададената посока е една, но резултатът, с който се финишира е коренно различен.

Докладът е инструмент между партньори - ЕК и българското правителство – и няма как езикът да е по-остър, но аз чета наистина сериозни критики в него, дори и между редовете, сочи Марков. Особено частта, че 2016 г. трябва да бъде годината, в която ще се усетят резултати - това е най-тактичният начин Комисията да каже, че търпението по отношение на мерките е изчерпано и се очакват практически резултати, реални.

Според Марков, искането на оставка от ВСС е било опит за отвличане на вниманието, а самият акт е "абсолютно недопустим“ и „напълно ненавременен“.

#Бойко Борисов #Първан Симеонов #Димитър Марков #ЕК #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »