Националната здравна карта излиза на обществено обсъждане в понеделник

Националната здравна карта излиза на обществено обсъждане в понеделник
A A+ A++ A

Проектът на Националната здравна карта е бил одобрен от работната група днес и ще бъде публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването в понеделник, 1 февруари, съобщиха от ведомството.

Проектът е бил одобрен на днешното заседание на Национална комисия за изработване на Национална здравна карта, в която участват заместник-министрите Ваньо Шарков и Бойко Пенков, шефът на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов, председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев и др.

С изменение в закона за лечебните заведения от септември миналата година, депутатите одобриха Здравната каса вече да не е задължена да финансира всички болници, които искат партньорство, както беше досега. Вместо това здравният фонд ще може да подбира с кои партньори да работи според необходимостта от брой лечебни заведения, болнични легла и кабинети, от които има нужда населението на всеки регион. Точно това ще е съдържанието на Националната здравна карта, която ще бъде оповестена в понеделник. В областите, където съществуват повече болници, отколкото заложените бройки, решението с кои да се сключват договори ще бъде взимано от директорите на регионалните здравни каси (РЗОК) по критерии, определени от Министерския съвет.

Според зам.-министъра Ваньо Шарков с помощта на Националната здравна карта държавата ще може да се справи с феномена на намаляващия брой лекари и увеличаващия се брой лечебни заведения в последните години.

#националната здравна карта #Министерството на здравеопазването #обсъждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"