В Холандия тестват първи по рода си безпилотен автобус

В Холандия тестват първи по рода си безпилотен автобус
Снимка: Telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Електрически, безпилотен автобус потегли по нидерландските пътища с шест пътника на борда. Движещата се по 200-метрова отсечка совалка е първото по рода си роботизирано превозно средство, пише The Guardian. 

WePod, един от цяла флотилия автобуси, които ще започнат да обслужват пътници в следващите години, е завел няколко души на кратко “пътешествие” покрай езеро в централния нидерландски град Вагенинген. 

Скоростта от 8 километра в час не е рекорд, но “досега безпилотно превозно средство не е използвано по обществени пътища”, казва техническият директор Ян Вилем ван дер Виел. “Това е преломен момент.”

Автопроизводители и технологични компании, сред които Tesla, Google и Daimler, провеждат тестове на автономни коли. “Такива инициативи има по целия свят, но за пръв път безпилотно превозно средство се движи без водач по обществен път,” изтъква Ирис ван Катенбурх от Connekt - организация от компании, разработващи устойчив обществен транспорт. 
В следващите месеци се очаква самоуправляващият се автобус да започне да се използва като градски транспорт по 6.5-километрова линия в града. През април пък в Нидерландия ще се проведе първото изпитание на полуавтономен камион на пристанището в Ротердам. 

Тестовете на WePod са разработени в сътрудничество с Техническия университет в Делфт, като стойността на проекта е приблизително 3 милиона евро. Когато са напълно функционални, автобусите WePod се движат със скорост 24 километра в час. 

#Холандия #обществен транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"