Die Welt: Германия става все по-изолирана заради действията на Меркел

Die Welt: Германия става все по-изолирана заради действията на Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Германия е все по-изолирана в Европа, отчасти поради действията на канцлера Ангела Меркел, коментира националният немски ежедневник Die Welt. 

Германското влияние в Европа се захранва преди всичко от икономическата мощ на страната, но в последно време това преимущество на Берлин не помага особено в Брюксел. Федералното правителство се справя трудно със задачата да контролира съдбата на Стария континент. 

Водещата роля на страната в Европа е изправена пред провал. Според анализаторите причините за това са няколко. В общоевропейски план се наблюдава дистанция от политическия център. Резултатите от изборите са красноречиви: преди година гърците избраха кормилото на държавата да поеме лявата партия „Сириза“ начело с Алексис Ципрас като министър-председател. Преди броени месеци по силата на гражданския вот Португалия също беше оглавена от ляво коалиционно правителство. И обратно към другия край на политическия спектър: финландците избраха за премиер Юха Сипиля, а през есента на 2015 г. управлението на Полша пое националистко правителство. Почти сигурно е, че испанският електорат ще сложи край на шанса на Мариано Рахой за още един мандат в Мадрид. Така че германският канцлер Ангела Меркел ще се окаже единствената от политическия център, която ще се оглавява голяма европейска страна. 

Верният съюзник на Германия в лицето на Брюксел сякаш вече не е толкова стабилна опора. Времето, в което Берлин дирижираше открито политиката на ЕС, отмина. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц създават все по-голям дискомфорт на правителството в Берлин. 

Съюзниците, които германският канцлер си осигури с продължителни усилия през последните десетилетия, все по-често проявяват лоялността си към Брюксел, а не към Берлин. Ерата на „Меркози“ отдавна отмина, и макар двустранните отношения между Ангела Меркел и Франсоа Оланд да са хармонични, германската съседка е достатъчно заета на случващото се в страната, за да се грижи за интересите на Берлин. 

#Германия #ЕС #Брюксел #Ангела Меркел #Меркози #Берлин #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »