Няма да има закриване на болници след въвеждането на националната здравна карта, смята заместник-министър

Няма да има закриване на болници след въвеждането на националната здравна карта, смята заместник-министър
Заседание на комисията по изработване на проекта за здравна карта Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Националната здравна карта ще бъде представена във вторник. Преди това обаче нейните параметри ще бъдат обсъдени подробно в министерството. 

''Картата няма за цел да закрива болници, а е съобразена с европейските стандарти,'' заяви в Кърджали зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

Той подчерта, че изобщо думата закриване на съществува никъде в документа и припомни, че национална здравна карта има отпреди 12 и повече години на хартия, но за пръв път този екип се опитва тя да влезе в сила, предаде БГНЕС.

„Днес националната здравна карта се обсъжда в здравното министерство и вероятно утре ще бъде публикувана, а в 15-дневен срок всеки може да направи предложения. Там са отбелязани нещата, от които системата се нуждае и не разбирам защо са тези негативни нагласи“, допълни заместникът на Петър Москов. Той посочи, че в България в момента има 38 000 легла за активно лечение, т.е. около 7 на 100 000 души, докато европейският стандарт е 4 на 100 000 души.

Общо в страната 3 500 легла ще бъдат преобразувани от активни в такива за продължително лечение. Според него това е свързано с факта, че както в Европа, така и в България населението застарява и то се нуждае от продължително лечение.

„За пръв път от 15 г. насам се въвеждат клинични пътеки за продължително лечение след инсулт, инфаркт и хирургична операция. Досега престоят на такива пациенти беше кратък и след рехабилитацията близките си го прибират за домашно лечение,“ коментира д-р Персенски.

„По-големият проблем пред общинските болници е този със специалистите и кадрите. Но този проблем е двустранен, а безопасността на пациентите там е на първо място за нас. Не може да ви лекуват дипломи, или неприсъстващи лекари. Идете в някоя общинска болница вечерта и проверете кой е дежурен, и кой наблюдава пациентите“, препоръча зам.-министърът на журналистите. 

„Смисълът на центровете е да предоставят дневна грижа на хора в гранични състояния, те да получават безплатно лекарствата, които държавата им осигурява. страната има 24 психиатрични здравни заведения с 4 800 легла, но не всички са с пълен капацитет. В тях има отделения за изолиране на опасно болните, голяма част от тях са настанени за по 150 дни годишно“, обясни той.

Д-р Адам Персенски бе в Кърджали по повод откриването на изцяло обновеното отделение за хемодиализа в многопрофилната болница в областния град. 

#националната здравна карта #министър #легла #Адам Персенски #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"