Устройство ни казва кога се разхищава вода

Устройство ни казва кога се разхищава вода
A A+ A++ A

Елегантно, бяло устройство, което изглежда по-скоро като модерна тонколона, би могло да спира разхищението на вода, посочва стартираща компания от Силициевата долина. Джаджата, изобретена от фирмата Nascent, измерва използваното количество, като “слуша” изтичащата в канала вода. Устройството има индикатор, изглеждащ като светла ивица.

В началото на деня индикаторът е “пълен догоре” със светлина, а при всяко пускане на чешма ивицата става по-къса. Темпото, с което ивицата се скъсява е различно. Колкото повече хора обитават дадено жилище, толкова по-бавно намалява светлинния показател.

“Знам повече за звука на водата, отколкото можете да си представите,” казва Балак Елмие, основател и изпълнителен директор на Nascent. Той оприличава устройството на система за разпознаване на реч.

Всяка мивка звучи по различен начин - подобно на различните езикови акценти, казва Елмие. По думите му предизвикателството е да се съберат колкото е възможно повече “акценти” при възможно най-много различни условия.

Отчита се не само шумът от мивките в дадено жилище, но и странични звуци като вентилатори, музика и др. С данните се захранва модел, който се усъвършенства с въвеждането на нови и нови данни. “Това е статистически модел, който е обучаван с хиляди часове на звуци от всякакви видове мивки,” обяснява Елмие.

Намаляващата светлина на индикатора отразява количеството изразходвана вода и хората, “ще я виждат всеки път, когато пуснат чешмата,” изтъква Елмие. Той е уверен, че тази информация би могла да промени човешкото поведение, насърчавайки пестенето на безценния ресурс.

#вода #чешма #ограничение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"