easyJet разработва концепция за хибриден самолет

easyJet разработва концепция за хибриден самолет
БГНЕС
A A+ A++ A

Авиокомпанията easyJet разработва концепция за нов хибриден самолет, съобщава онлайн изданието Engadget. Компанията се надява да направи първите опити с новия самолет, който ще разполага с водородна горивна клетка, още тази година.

Това обаче няма да е единствената нова технология в самолета. Той ще може да акумулира енергия при кацане и тя ще се използва за придвижване на самолета от пистата до терминала, без да използва двигателите си и следователно без да използва гориво. Идеята на цялата комбинирана система е да направи самолета напълно енергийно независим на земята.

easyJet изчислява, че хибридната енергийна система на самолета ще може да спестява по 50 хил. тона гориво на година. "Тази концепция е визия за бъдещето и предизвикателство за нашите партньори и доставчици да продължават да се развиват и да намаляваме заедно въглеродните емисии", коментира Иън Дейвис, главен инженер на авиокомпанията.

Засега той не се наема да прогнозира кога системата ще е готова за употреба в самолетите. През тази година предстои изграждането на работещ модел и първи тестове, които ще дадат повече яснота за необходимите срокове.

 

 

#EasyJet #авиокомпания #самолети #хибрид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"