МБАЛ-Русе съди частна клиника

МБАЛ-Русе съди частна клиника
A A+ A++ A

Многопрофилната болницата в Русе търси помощ от съда срещу некоректен наемател. Става дума за частно здравно заведение, което вече 10 години работи под покрива на държавната структура при изключително изгодни условия. Съдебните дела са заведени през декември от МБАЛ-Русе срещу лечебните заведения "Медика".

Едното е за седмия етаж на Хирургическия блок, където една срещу друга се намират частната и държавната рехабилитация. Другото е за освобождаване на помещението в приземния етаж на болницата, където сега е частният хоспис. Съдебните искове са последната стъпка, която е предприел екипът на изпълнителния директор на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов, тъй като месеци наред летят писма и покани частното дружество да напусне държавната собственост.

Кореспонденцията върви и към Регионалната здравна инспекция, към Министерството на здравеопазването, към партньорите от "Медика", но движение навън няма, въпреки че договорите, сключени на много под пазарните цени, са изтекли още на 1 април 2015 г.

Уведомили сме министъра 3 пъти, РЗИ – 3 пъти. РЗИ не са ни отговорили нито един ред, това казва адвокатът на болницата Павлина Иванова и пояснява, че Инспекторатът към същото здравно министерство след проверка препоръчва точно това - щом не може да се разберете като хората, отивайте в съда.

Според Закона за лечебните заведения на територията на държавна болница няма начин да има частна със същата дейност.

Този прословут закон, който го цитирате, аз не знам някъде в България да е приложен. Може би ще бъде първото място в Русе, заяви д-р Кирил Панайотов, управител на частната болница "Медика". Негово е твърдението, че дори няма дублиране на дейностите.

Докато текат съдебните спорове е възможно държавната болница да изгуби правото си да разшири дейността си в рехабилитацията просто защото няма място за болнични легла. А няма място, защото не може да се раздели с наемателите си.

#МБАЛ #Русе #клиника #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"