ДНК анализът може да алармира за ранен стадий на рак на гърдата

ДНК анализът може да алармира за ранен стадий на рак на гърдата
A A+ A++ A

Наличието на молекулярни промени в тъканите на гърдите би могло да е индикатор за риск от развитие на рак, установява ново проучване. Учени от Лондонския университетски колеж, които са изследвали промени в ДНК на пациенти, са открили недвусмислени доказателства, че епигенетичните изменения са фактор за появата на болестта.

Има няколко фактора, за които се смята, че увеличават риска от развитието на рак на гърдата. Сред тях са съществуването на такива случаи в семейната история, късното навлизане в менопауза и късното започване на менструация. Изследователите са предположили, че тези фактори може да променят генетичното програмиране на клетките - явление, познато като епигеном.

Епигеномът оказва ефект върху ДНК секвенцията и определя идентичността на всяка клетка в човешкото тяло. Промените на епигенетичното кодиране са потенциална причина за образуване на ракови клетки.

Опитвайки се да потвърдят или оборят тази теория, учените от Лондонския университетски колеж са събрали 668 проби от тъкани от жени с и без рак на гърдата. Екипът е изследвал пробите с помощта на специално разработен статистически инструмент. Резултатите показват, че раковите клетки съдържат десетки хиляди епигенетични промени. Нещо повече, голяма част от наблюдаваните вариации са били повече в съседни ракови тъкани. Това означава, че лекарите биха могли да изследват епигенетични идентификатори, за да откриват клетки с ключова роля за евентуално развитие на рак.

Проучването не само хвърля нова светлина върху механизмите на развитие на рака на гърдата, но и би могло да доведе до създаване на нови превантивни мерки и да позволи на лекарите да “изключват” генетични дефекти, предотвратявайки появата на рак. Изследването е публикувано в журнала Nature.

#ДНК #анализ #рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"