Морските пирати намаляват активността си през 2015 г.

Морските пирати намаляват активността си през 2015 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

Международното бюро по корабоплаване съобщи, че отвличанията на кораби през 2015 г. са намалели спрямо предишната година, а в случаите на морско пиратство става дума предимно за кражби, предаде "Асошиейтед прес". В публикувания вчера годишен доклад за пиратството на Международното бюро по корабоплаване се съобщава, че през 2015 г. по света са отчетени 246 случая на пиратство, един повече от предишната година.

Пирати са отвлекли 15 кораба и са взели 271 заложници при 21 кораба и 442 заложници през 2014 годна. Спадът в отвличанията на кораби се дължи на прекратяването на нападенията срещу малки танкери край бреговете на Югоизточна Азия. Последното от тях е извършено през август.

Малайзийските и индонезийските власти са предприели бързи мерки, за да арестуват и осъдят две банди, отвличали танкери, се казва в доклада. Арестувани са и някои от предполагаемите организатори на операциите.
В пика на активността на морските пирати преди десет години отвлечените кораби бяха в пъти повече. Например през 2004 година, например, пирати са извършили нападения над 325 кораба, плаващи под флага на над 50 държави. През същата година 148 членове  на екипажи и пасажери са били взети за заложници с цел искане на откуп, 59 са получили различни наранявания и травми, а 30 са изчезнали безследно.

През Аденския залив годишно преминават около 20 хил. плавателни съда. По данни на International Maritime Bureau, през 2006 г. в този район са станали 239 нападения,  през 2007 – 263, а през 2008 – 300.
В края на 2009 г. са станали 294 пиратски нападения, 34 от които са завършили с похищение на кораба. В резултат на което 559 души са взети в плен. В Аденския залив са извършени 97 нападения, по бреговете на Сомалия – 47 и 4 атаки на сомалийските пирати се станали край бреговете на Оман. Общо сомалийските пирати са похитили 32 плавателни съда, задържали са в плен 532 души.

Само през 2011 г. сомалийските пирати са причинили щети на глобалната икономика в размер на 6,6-6,9 млрд. долара. Според проучване на американската One Earth Future, ежегодните загуби на корабовладелците заради пиратски нападения от сомалийски пирати възлизат на около 5,5 млрд. долара. Други 1,3 млрд. долара плащат правителствата на регистрираните в съответните държави съдове за борба с тях.

В повечето случаи "модерните” пирати не се интересуват от товара, а от съдържанието на корабните трезори,  които често съдържат големи суми пари в брой за заплащане на заплати на персонала и на пристанищни такси. Подобни нападения имат за цел и други, лесно преносими и ценни предмети, например, навигационни инструменти.
Атаките обикновено се извършват между 1 и 6 часа сутринта. Стойността на плячката в подобни случаи обикновено е между 10 и 200 хиляди евро. В отделни случаи пиратите принуждават екипажа да слезе и отвличат кораба в пристанище, където получава фалшифицирани документи и продължава да пътува под друго име.

Повече от 330 милиона долара за откупи са били предадени между 2005 и 2012 година на пирати, действащи край бреговете на Сомалия и Африканския рог, сочи доклад, публикуван от Световната банка.
Сумата, която пиратите искат като откуп през 2009 г. достига 5 млн. долара. Според статистиката през 2009 г. за откупи са били платени не по-малко от 160 млн. долара, а през 2010-та - общо над 238 млн. долара.
Допълнително в периода 2010-2012 година базираните в Лондон застрахователни компании са изплатили 300 млн. лири за отвлечени плавателни съдове, включвайки и обезщетенията за откраднати и унищожени на товари.

През 2009 година сомалийските пирати организираха нещо подобно на фондова борса.
Въоръжените до зъби пирати от най-бедната страна в североизточна Африка тероризират корабите, преминаващи покрай Африканския рог и стратегически важният Аденски залив. Пиратите спечелиха в последните няколко години няколко десетки милиони долара като откуп за пленените кораби и екипажите им. Присъствието на чужди военни кораби само ги принуди да търсят плячка по-далеч от бреговете.

Така пиратските набези се оказаха печеливш бизнес и сомалийските "финансисти" заедно с инвеститори от съседните страни пожелаха да инвестират в него. За да се справят с притока "инвестиции" пиратите си организирали борса. Бившият пират, а сега състоятелен бизнесмен на име Мохаммад, показал на кореспондента на "Ройтерс" скромната сграда на борсата.

По думите му благодарение на това начинание пиратите получават подкрепата на местните жители, независимо от рисковете на пиратския бизнес. "Преди четири месеца в сезона на дъждовете решихме да организираме борсата. При нас всеки може да участва в бизнеса - ако искаш излизаш в морето, ако не -  оставаш на сушата, предоставяйки на пиратите пари, оръжие или други полезни вещи", е посочил Мохаммад.

Преди години порт Харадхире, разположен на 400 км. от столицата Могадишу, представляваше малко рибарско селце. Сега по неасфалтираните му улици се движат скъпи джипове. Градът се разраства, а президентът на Сомалия Шейх Шариф Ахмад е зает заедно с правителството в борбата с "ислямистите". В Харадхире никой не се сеща за централната власт, а всичко се движи от пиратските откупи.

"Фондовата борса" в Харадхире работи нон стоп и служи за нещо като местен форум. Освен "инвеститорите" тук се стичат и плачещи жени в опит да разберат нещо за съпрузите си и синовете си, излезли за плячка в морето. Според Мохаммад всеки ден загиват пирати, потъва снаряжение, но пиратите не се смущават от това. "За последните няколко месеца сумите на откупите нараснаха от -3 млн. до млн. заради големия брой "акционери" и по-големите рискове.

"Световната финансова криза не засегна нашата борса, ние имаме много надежден пазар", е заявил Мохаммад. За пример дава местна жена Сара Ибрахим. След като мъжът й загинал в морето при пиратска атака, всичко което й останало били няколко гранати за РПГ. Жената инвестирала боеприпасите в една от препоръчаните й компании и след освобождаването на заловен испански кораб получила хил. "дивидент".

#пирати #кораби #застраховане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"