Петър Москов: Болният вече няма да е ходеща клинична пътека

Петър Москов: Болният вече няма да е ходеща клинична пътека
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Здравеопазване

''Националната здравна карта е доказателство кои части на здравната система не са адекватни и кои са раздути от гледната точка на нуждите на населението,'' коментира здравният министър Петър Москов за ''Нова телевизия'' предстоящите промени в сферата на здравеопазването.

По думите му първият извод от картата е недостиг на специалисти и услуги в доболничната помощ. Липсват лични лекари – 437 и педиатри – 405, по данните. Вторият извод е, че не парите следват пациента, а обратното. Третият извод е, че има абсолютно неефективно използване на ресурси.

''Парите не следват пациента, болният следва сбъркана финансова логика в системата на здравеопазването. Болният вече няма да бъде ходеща клинична пътека,'' обеща Москов.

По думите му най-голям дефицит има на детски ендокринолози, детски хирурзи, вътрешни болести при децата, въобще специалисти по детски болести.

''За едни специалности има финансов геноцид, а за други - финансово охолство. Не трябва финансирането да е свързано със "скъпотата" на клиничната пътека,'' каза Москов. ''За педиатри клиничната пътека е 500 лева, а "другата е 5000 лева".

''Трябва да се промени начинът на финансиране на болниците и количеството - например повече за доболничната помощ,'' уточни Москов.

Преди две седмици Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка относно законността на ваксините, получени от Република Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации. Ваксините ''Еувакс'' и ''Пентаксим'' не са разрешени за ползване в страната, но въпреки това са били внесени от Турция. 

Въпреки това, Москов увери, че са напълно безопасни и че някой е организирал атака срещу него с цел да се запази статутквото в здравната система.

По-късно беше обявен търг за набавянето на нужните ваксини по имунизационния календар.

Политика

"Може би заради предстоящите президентски избори има тежко, драматично и много потно съревнование между различните части на опозицията кой как ще изиграе конкретните си ходове, коментира той по повод на информацията за разцепление в редиците на Реформаторския блок.

#клинична пътека #лекари #дефицит #Петър Москов #доболнична помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници