Робот-хамелеон сменя цвета си

Робот-хамелеон сменя цвета си
A A+ A++ A

Гуопинг Уан от Университета в Ухан, Китай, и колегите му са създали робот-хамелеон, за да демонстрират камуфлажната си технология, която в бъдеще може да позволи на военни автомобили или брони да се сливат с околната среда.

Машината-хамелеон е триизмерно принтиран модел, покрит с плазмонни екрани, които произвеждат цветове на базата на взаимодействието между структури с нано мащаби и електрически полета.
Екипът е направил дисплеите, като е покрил със злато стъклена плоскост с мрежа от дупчици – всяка с диаметър 50 нанометра. Така във всяка дупчица са се образували златни сводове. След това изследователите са поставили плоскостта в кутия, пълна с електролитен гел, съдържащ сребърни йони.

Когато светлината удари златните наноструктури, се генерират вълни от електрони, наречени плазмони, които определят отразителните и абсорбиращите свойства и съответно цвета, който виждаме. При прилагането на електрическо поле върху златните куполи попадат сребърни йони. Това променя свойствата им и те генерират различни цветове.

Учените са изпробвали електрически полета с различна сила и продължителност, за да разберат какви цветове могат да възпроизведат. За да постигне смяна на цветовете като при хамелеон, екипът е използвал светлинни сензори за разпознаване на цвета на фона. В момента сензорите разпознават само основните цветове – червено, зелено и синьо, но усъвършенствана система би могла да засече който и да е цвят.

#Китай #робот #хамелеон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"