Ливан и Турция с предупреждение, идва нова бежанска вълна

Ливан и Турция с предупреждение, идва нова бежанска вълна
A A+ A++ A

Десетки хиляди сирийци бягат от района на град Алепо, където сирийската армия, подкрепяна от руските самолети, предприе голяма офанзива срещу бунтовниците. На донорската конференция за Сирия в Лондон турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че около 70 хиляди души са се насочили към страната му, за да избягат от района на бойните действия.

Трийсет хиляди нови бежанци са избягали от палатковите лагери, където живеят 70 хиляди, и са тръгнали към турската граница, за да намерят убежище от въздушните удари на руските самолети.
Премиерът на съседен Ливан Тамам Салам също изрази опасения от нова бежанска вълна:
Скоро Ливан няма да може да възпира една експлозия, която ще доведе до по-нататъшна миграция, дестабилизация и още заплахи за сигурността.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права около 300 хиляди души са изолирани в Алепо, след като силите на режима отрязаха главния път към града. Тежките сражения доведоха и до замразяване на мирните преговори в Женева.

Британският премиер Дейвид Камерън изрази надежда, че събраните в Лондон десет милиарда долара ще облекчат живота на сирийците и бежанците.
Те ще променят нещата, ще спасят животи, ще осигурят лекарства, подслон и храна. Всичко това е важно, защото така изпълняваме моралния си дълг като държави.

Над 260 хиляди души са загинали в сирийския конфликт досега, а по изчисления на Световната банка войната е струвала на съседите – Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет, около 35 милиарда долара.

#Сирия #Ливан #Турция #Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници