Моделът „Странджа -Сакар“ не успя при соца, дали ще проработи сега? Привличат млади специалисти с къщи и повече пари

Моделът „Странджа -Сакар“ не успя при соца, дали ще проработи сега? Привличат млади специалисти с къщи и повече пари
A A+ A++ A

Инвестиционна програма за развитие на изостаналите райони е подготвило Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Идеята е да се подпомагнат Северозападна България, района на Родопите, Странджа-Сакар, планинските, пограничните и полупланинските слабо развити райони.

За целта са предвидени 565 млн. лв. за инвестиционната програма за планинските и пограничните райони в северозападна България, Странджа-Сакар, Родопи, съобщи БНР. Едно от предложенията за развитие на изостаналите райони е да се изградят жилища за млади квалифицирани кадри, а също да се достави оборудване и модернизиране на учебни програми в професионалните училища.

Тези, които са живяли и в годините на соца, знаят или поне са чули за програмата „Странджа – Сакар“ за привличане на млади специалисти в един от най-изостаналите региони на страната. За тази цел бяха насочени значителни финансови ресурси, с които трябваше да бъдат построени жилища за млади хора с добра квалификация. Втората кукичка за довеждането им в обезлюдения район беше по-доброто заплащане. Тогава програмата не успя – Странджа – Сакар си остана почти нежелана територия, непривлекателна не само за младите, но и за всеки човек в активна възраст. Дали ще проработи сега?

Полупланинските и планинските селища обхващат 42 на сто от територията на страната. “Общият брой на населението в тези райони е 1 575 000 души. Безработицата е по-висока с 2% в сравнение с останалите територии на страната. Броят на безработните е 122 261 души”, обясни заместник-министърът на регионалното развите Иван Аспаруховq аргументирайки програмата.

Подобно на създадената Карпатска конвенция, депутатът от БСП Дора Янкова съвместно с евродепутата Илияна Йотова ще предложат да бъде създадена "Родопска конвенция" между България и Гърция. “Моето предложение - с кметовете по места, заедно с гръцките партньори да направим Родопска конвенция. В планината Родопи да можем да запазим това, което все още е там”, заяви Дора Янкова.

Негативната статистика показва, че в 25 на сто от населените места в планинските райони, няма деца под 14 години. Селищата с под 100 жители вече са 42% от всички населени места в планинските райони. 

 

#Северозападна България #Родопите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"