„Ислямска държава“ поддържа 34 подопечни групировки по света

„Ислямска държава“ поддържа 34 подопечни групировки по света
Бан Ки Мун ИЗТОЧНИК: БГНЕС
A A+ A++ A

Тридесет и четири въоръжени групировки в различни части на света се кълнат във вярност на „Ислямска държава”. Това сочат данните в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, представен на закритото заседание на Съвета за сигурност вчера, съобщава ТАСС.

Ръководителят на международната организация е предупредил, че света трябва да се готи за разширяването на влиянието на джихадистите в страни като Филипините, Узбекистан, Пакистан, Либия и Нигерия. „Скорошното разширение на сферата на влияние на ИД в Западна и Северна Африка, в Близкия изток, в Южна и Югоизточна Африка демонстрира с каква скорост и мащаб тази заплаха се разпространи само за 18 месеца”, гласи доклада на Бан Ки Мун, видян от западни медии.

Според генералния секретар „Ислямска държава” е най-богатата терористична организация в света. Различни данни от 2015г. сочат, че от продажба на суров петрол и нефтени продукти тя е спечелила между 400 и 500 млн. долара., въпреки че тези сделки са забранени от международната общност. Друг източник на средства за ИД са данъците върху частни предприемачи и фермери, които работят на нейната територия, както и от конфискуването и продажбата на недвижими имоти.

Бан Ки Мун е представил и данни на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак, според която джихадистите са иззели 1 млрд. долара от банките на територията на халифата. Още 1 милиард в ислямистката хазна идват от такси за тежкотоварните превозни средства. „Ислямска държава” е безпрецедентна заплаха, както заради умението си бързо да се адаптира към евентуално съкращение в доходите, така и заради влиянието и авторитета й сред различни подобни групировки по света, е предупредил още генералния секретар.

Закритото заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема Сирия включваше изслушване на специалния пратеник на организацията за близкоизточната страна Стафан Де Мистура. Преговорите между официалната сирийска власт и опозицията, организирани от Де Мистура, тази седмица претърпяха провал и бяха отложени за края на февруари.

#Бан Ки Мун #Ислямска държава #джихадистки групировки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници