Китайски учени разработиха робот, който променя цвета си

Китайски учени разработиха робот, който променя цвета си
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изследователи от китайския Университет Ухан разработиха робот, който променя цветя си според фона, на който се намира, съобщи списание ACS Nano.

Създаденият робот представлява отпечатан от 3D принтер модел на котка с вградени в него сензори и т.нар. плазмени дисплеи. Това са стъклени пластини, на чиято повърхност са направени множество вдлъбнатини с диаметър от 50 нанометра.

Върху тях изследователите са нанесли тънък слой злато, покрит с електролитен гел, съставен от йони на среброто. Ако върху такъв дисплей падне светлина, слоят злато започва да изпуска плазмони и да придобива червен цвят. Ако пък се подаде напрежение на електролитния гел, йоните на среброто започват да „залепват“ към златото и да променят цвета му. При това придобиваният оттенък ще зависи от силата на напрежението.

Засега сензорите, с които е оборудван роботът, могат да разпознаят само три основни цвята – червения, зеления и синия. Но в близко време създателите на робота възнамеряват да го оборудват с по-съвършени датчици.


#цвят #робот #хамелеон #сензори #3D принтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"