Второ дете почина за седмица след усложнения от грип

Второ дете почина за седмица след усложнения от грип
БГНЕС
A A+ A++ A

Почина едно от децата от детски дом, приети с усложнения от свински грип в болницата в Добрич. Това е второ дете жертва на грипа, след като през миналата седмица от усложнения на грип почина тригодишно дете от старозагорското село Богомилово.

Починалото от грип снощи в добричката болница 13-годишно момче е било със забавено физическо развитие, изключително немощно, изтощено, с детска церебрална парализа и затова се е стигнало до фаталния изход, обясни началникът на Детското отделение в болницата д-р Йовчо Йовев.

Критично остава състоянието на още едно дете от Центъра за настаняване от семеен тип в Добрич. Останалите четири деца от същия дом, също приети със симптоми на свински грип, са в стабилно състояние и няма опасност за живота им.

До момента е обявена грипна епидемия само в област Стара Загора, но още няколко области в страната са пред епидемия - Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол.

В Пловдив е обявена "грипна" ваканция от 9 февруари до края на седмицата, съобщи кметът на града Иван Тотев.

Решението е взето след постъпило в община Пловдив писмо от Регионалната здравна инспекция, че броят на потърсилите лекарска помощ през почивните дни болни с грипни симптоми е близък до критичния. През амбулаторния кабинет на "Детска клиника" на болница "Св. Георги" на 6 февруари са преминали 148 деца, а на следващия ден - 137 деца с грипна инфекция.

В Пловдив няма грипна епидемия, но с цел нейното предотвратяване в града е обявена "грипна" ваканция, като предварителна противоепидемична мярка срещу разпространението на остри респираторни заболявания.

Детските градини и яслите в Пловдив остават отворени, каза кметът, като посочи, че ще бъде засилен контролът и няма да се приемат деца със симптоми на грип.

 

#грип #грипна емидемия #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници