Давутоглу: На границата ни има 30 хил. сирийски бежанци, не може да се очаква да се справим сами

Давутоглу: На границата ни има 30 хил. сирийски бежанци, не може да се очаква да се справим сами
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Около 30 000 сирийци в момента са на границата с Турция. Те са прогонени от настъплението на правителствените войски в провинция Алепо, подсигурено от руски въздушни удари,'' заяви турският премиер Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Анкара.

Турция е изправена пред нарастващо напрежение да отвори границата си и тя ще приеме бедстващите бежанци, но не бива да се очаква „да се справя с мигрантската вълна сама”, допълни Давутоглу. В момента границата остава затворена.

В южната ни съседка вече има 2,7 милиона сирийски бежанци.

„Ясно е, както винаги, че ще осигурим помощ за сирийските ни братя и ще ги приемем щом е необходимо. Никой обаче не бива да смята, че понеже Турция приема всички бежанци, тя трябва да се справя с проблема сама”, заяви турският премиер.

Целта на посещението на Меркел е Турция да се ангажира повече с ограничаването на мигрантския приток към Европа.

Миналия вторник нови 33 души се удавиха, в опита си да стигнат до Гърция през Егейско море.

През ноември турското правителство договори 3,2 милиарда долара финансова помощ от ЕС за по-добро справяне с бежанската криза. Миналата седмица европейските страни най-накрая стигнаха до споразумение как да бъдат осигурени средствата.

Нито това, нито лошото зимно време изглежда спират мигрантите, като пълни лодки продължават да пристигат на гръцките острови всеки ден.

По думите на Давутоглу, Турция и Германия ще си „сътрудничат повече” за да се повиши ефективността на граничната агенция „Фронтекс”. 

#Анкара #Ангела Меркел #Турция #Сирия #бежанци #граница #Ахмет Давуоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"