Лютви Местан обяви създаването на ДОСТ

Лютви Местан обяви създаването на ДОСТ
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Новият политически проект на Лютви Местан ще се казва ДОСТ – Демократи за отговорност, свобода и толерантност. Това каза бившият лидер на ДПС в интервю за Нова телевизия.

''Мълчах доста. Защото исках да видя докъде ще стигне атаката срещу мен и хората, които са с мен. Тази атака стигна дъното, мина всички политически и човешки граници, не пощадиха и семейството ми,'' каза Местан в началото на разговора.

Той заяви, че ''няма да отговаря на медийните бухалки, нито пък да отговаря персонално на когото и да е.''

''Новият политически проект се създава, защото в България има нужда от ясен либерален евроатлантически политически субект. Партията, която ще продължи правилната политика, която отстоявах, особено през последните години, в които бях председател на ДПС.''

Лютви Местан уточни още, че стратегията на този субект, нов политически, преди да е създадена да се определя като турска, не е случайно.

''Тази стратегия се изработва от лаборатории, които казат, че Местан е шпионин,'' заяви той. Лютви Местан разкритикува и речта на Ахмед Доган, след която той бе отстранен от лидерския пост на ДПС.

''Това не е разцепление на ДПС, ако има разцепление, то е породено не от хората, които са с мен, а от ценностното разцепление. То настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган,'' заяви Местан. ''Аз бях обвинен, че НАТО-вската декларация беше политически гаф, категорично не споделям тази оценка. Речта на Ахмед Доган е не просто грешка, тази реч е стратегическа грешка.''

Местан уточни, че по-голямата част избирателите на ДПС, критична маса, не одобряват тази реч. Крайно неприемливо е изречението, в което се говори за това, че „Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо”, цитира Местан речта на Доган, която според него е грешка.


#ДОСТ #Лютви Местан #ДПС #Ахмед Доган #ЕС #НАТО #либерален

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »