Въпросът за социалните добавки раздели традиционните съюзници Великобритания и Полша

Въпросът за социалните добавки раздели традиционните съюзници Великобритания и Полша
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Полското правителство заяви, че няма да приеме никаква форма на дискриминация срещу полски граждани във Великобритания като например лишаване от социални добавки.

Полското правителство няма да подкрепи никакви мерки, чрез които ще се редуцират привилегиите на поляците, живеещи и работещи във Великобритания, предаде Евроактив.

Полското правителство се оказа в трудна ситуацията, защото като обичаен близък съюзник на Великобритания, Лондон очаква от Варшава подкрепа за исканията на Дейвид Камерън плащането на социални добавки на имигранти от други европейски страни да се ограничи.

Докато управляващите партии на Полша и Великобритания се намират в едно и също европейско партийно семейство, това не Европейските консерватори и реформисти, най-голямото европейско имигрантско малцинство на Острова.

Полското правителство заяви, че няма да приеме никаква форма на дискриминация срещу полски граждани във Великобритания като например лишаване от социални добавки.

Според предложенията, които отправи Брюксел до Великобритания, за да убеди страната да остане в Европейския съюз, Лондон ще може да ограничава социалните добавки за имигранти до четири години, ако е налице сериозна криза в социалната система на страната.

Ако се изключи имигрантския проблем, Полша и Великобритания постигат съгласие по много въпроси. Важен пример е политиката на сигурността и ролята на НАТО в Европа. Полското правителство иска да увеличи броя на войниците на НАТО и се нуждае от подкрепата на Великобритания, за да се постигне целта си.

Полското правителство няма да се съгласи да подкрепи мярка, която ще намали привилегиите на вече установените във Великобритания поляци, но от публичните изказвания на членовете на правителството проличава, че компромис би могъл да се намери, ако се предприемат временни ограничения за работниците, които ще имигрират във Великобритания в бъдеще.

Полското правителство също така няма да се съгласи да има перманентен механизъм, който да позволи на държавите членки намаляват социалните добавки на имигрантите. Зам.-министърът на външните работи на Полша Конрад Жимански заяви, че подобна мярка трябва да бъде "много тясна и специфична, както в мащаба, така и във времевата си продължителност" и не трябва да бъде използвана, за да ограничава свободата на движение и социалните добавки на европейските вътрешен пазар.

Освен това Полша предпочита подобен механизъм да бъде предвиден само за Великобритания, защото има многобройни полски малцинства и в Германия, Испания и Франция.

Според министър-председателя на Полша Беата Шидло Поляците във Великобритания работят и допринасят за брутния вътрешен продукт на страната и "затова трябва те да имат същите възможности и условия за кариерно развитие, както и британските граждани".

#Полша #Великобритания #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"