Ивайло Калфин би могъл да олицетвори най-добре президентската институция, заяви Първанов

Ивайло Калфин би могъл да олицетвори най-добре президентската институция, заяви Първанов
A A+ A++ A

Ивайло Калфин би могъл да олицетвори най-добре президентската институция. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ. По отношение на това дали има желание да седне на президентския стол за трети мандат или смята, че Конституцията е рестриктивна в тази посока, той заяви, че смята, че е добре Конституционният съд да има своето становище по въпроса.

„Там не се казва това, което мнозина повтарят – само два мандата. Не е такова ограничението”, уточни той, като подчерта, че няма право да се повтори мандата. „Сега мога ли да повторя мандат като съм в друго качество?”, попита риторично той. Георги Първанов посочи, че не ентусиазиран от такава перспектива. „Постигнал съм максималното. Имам самочувствието на успешен президент и не бих могъл да постигна нищо повече от това, което се е случило през тези десет години”, обясни Георги Първанов, като поясни, че има желание да види по-силен, по-атрактивен и по-модерен президент.

„Г-н Калфин щеше да бъде много добър президент и би могъл да бъде”, коментира Първанов. „Той би могъл да олицетвори най-добре тази институция. Без негово съгласие не мога да коментирам дали ще бъде кандидат за поста”, добави Георги Първанов.

По отношение на предложените от тях промени в Конституцията при избирането на президент лидерът на ПП АБВ посочи, че най-естественото е, някои от тези два-три милиона, които са високо подготвени и успели българи в чужбина, да имат право да се кандидатират за поста на президент.

Във връзка с ултиматума му за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и дали се чувства удовлетворен с това, което се случва до този момент, той посочи, че е. „Не заради нашата позиция. Бяхме малко остри, но аргументирани, защото твърдим, че това е най-добрата кандидатура”, добави Първанов.

#Калфин #Първанов #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »