Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие
A A+ A++ A

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, според изследвания на неправителствени организации. Това обяви националният омбудсман Мая Манолова при учредяването на първия в страната областен съвет за превенция на домашното насилие. Министерството на външните работи и министерството на правосъдието вече предприемат конкретни стъпки за подписване и ратифициране от страна на България на Конвенцията за борба с насилието над жени и домашното насилие, съобщиха Мая Манолова и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева:

Това са един милион жени в България-жертви на домашно насилие. Обърнато означава, че в България има един милион мъже, които са насилници и по отношение и на едните, и на другите, би следвало да бъдат предприети съответни мерки. Работа в няколко направления: подкрепа на жертвите на домашно насилие, действия и наказания по отношение на насилниците.

С присъединяването на страната към т. нар. "Истанбулска конвенция", домашното насилие вече ще се преследва като престъпление от общ характер, а не по тъжба на пострадалия, както е сега, обясни заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева:

За нас най-голямото изменение на вътрешното законодателство ще касае инкриминиране на домашното насилие. Тоест до сега ставаше, жертвите ако искат Прокуратурата да започне наказателно преследване. Само по тяхна тъжба се образуваше наказателно производство. Сега това ще бъде както всяко друго престъпление, ще се преценява от прокурора.

#тормоз #жена #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »