Народното събрание реши: ДАНС ще има достъп до информация за пътници на авиопревозвачите

Народното събрание реши: ДАНС ще има достъп до информация за пътници на авиопревозвачите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С приемането на последните промените в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" официално бе взето решението, предаде агенция ''Фокус''.

В промените е заложено резервационните данни на пътниците (PNR данни), които представляват информация, предоставена от пътниците и събирана и съхранявана от въздушните превозвачи. Тя включва дата на резервация/издаване на билета, планирана(и) дата(и) на пътуването, имена на пътника, дата на раждане, адрес и координати за връзка, информация относно плащането, данни за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническа агенция или пътнически агент, данни от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др.

Според мотивите на вносителя на промените използването на информацията за пътниците, събирана от авиопревозвачите, е важен инструмент за осъществяване на превенция, установяване и разследване на престъпления и наказателно преследване на извършителите.

Анализът на резервационните данни на пътниците (Passenger Name Record - PNR) подпомага за идентификацията на високорискови пътници, непознати до момента на компетентните органи, в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, трафика на хора, сексуалната експлоатация на деца и други тежки престъпления.

Промените се налагат, заради тежката организирана престъпност, както в Европа, така и в САЩ. След терористичните нападения от 11 септември 2001 година, неуспешният терористичен опит през август 2006 г. за взривяване на няколко самолета от Великобритания за САЩ и опитът за терористичен акт на борда на самолет от Амстердам за Детройт през декември 2009 г. се показаха възможностите на терористите да организират атаки срещу международни полети в която и да е държава.

Сериозната загриженост за световната сигурност, предизвикана от бруталното насилие, упражнявано от терористичната организация „Ислямска държава“, предизвика Организацията на обединените нации да препоръча през 2014 г. на държавите да променят наказателното си законодателство. 

#данни #информация #авиопревозвачи #тероризъм #самолети #опасност #''Ислямска държава''

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »