15 са кандидатите за главен архитект на столицата

15 са кандидатите за главен архитект на столицата
A A+ A++ A

15 са кандидатите за главен архитект на столицата. Това показва справка на сайта на Столична община. 14-дневният срок за кандидатстване за поста изтече в 19.30 часа тази вечер. Имената на подалите своите документи в срок са:

1. Петър Тодоров Чавов
2. Георги Димитров Бакалов
3. Ивайло Василев Мишев
4. Иван Стойков Моев
5. Здравко Симеонов Здравков
6. Николай Стефанов Яръмлъков
7. Влади Иванов Калинов
8. Иван Николов Несторов
9. Иван Димитров Шишков
10. Огнян Драганов Тунтев
11. Бойко Борисов Кадинов
12. Николай Димитров Пърпов
13. Румен Либеров Несторов
14. Стефан Стефанов Добрев
15. Юрген Порш

След изтичането на срока ще бъде сформирана комисия по избора, в която ще вземат участие представители от Камарата и Съюза на архитектите в България, от инициативния комитет и от администрацията.

Агенция "Фокус" припомня: Досегашният главен архитект на София арх. Петър Диков освободи поста на 9 февруари, когато се навършиха 10 години от встъпването му в длъжност, след като на 17 ноември миналата година подаде оставка. По време на предизборната кампания за месните избори неговата оставка бе поискана от представители на няколко политически сили, сред които БСП, АБВ и Реформаторския блок.

Изискваният към новия главен архитект са той да има най-малко десет години професионален опит, като поне три от тях трябва да са на административна или управленска позиция. Кандидатите задължително трябва да са архитекти и да притежават пълна архитектска правоспособност. Основното изискване е бъдещият главен архитект на столицата да представи концепция на тема "Управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столична община" и визия за опитимизиране на структурата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ)". Сред очакванията към него са представянето на предложения за допълнителни електронни услуги за улеснение на бизнеса и гражданите, както и продължаване на изготвянето на градоустройствени планове, които към момента обхващат само 60% от територията на общината.

В изискванията към кандидатите се включва и представянето на градоустройствени инструменти, с които те могат да допринесат за изпълнението на визията за развитието на столицата като зелен град.

#архитект #София #столица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"