НАТО одобри разширяването на военното си присъствие в Средиземно море и Черно море

НАТО одобри разширяването на военното си присъствие в Средиземно море и Черно море
A A+ A++ A

В Брюксел днес се откри двудневна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че НАТО извършва най-мащабното укрепване на колективната отбрана, което е правено след края на Студената война. „Извършваме най-голямото засилване на общата ни отбрана след края на Студената война“, каза Столтенберг при откриването на срещата на министрите на отбраната.

В изказването си той приветства факта, че европейските страни и Канада са спрели да намаляват разходите за отбрана, както и плановете на САЩ да увеличат военните си разходи и военното си присъствие в Европа.
В изявление след края на днешното заседание на министрите на отбраната на 28-те страни-членки на НАТО в Брюксел генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг каза, че те са одобрили разширяването на военното присъствие на алианса в северната част на Средиземно море и в Черно море.

„Ние се договорихме за разширяване на военноморското присъствие на НАТО в северното Средиземноморие и в Черно море“, каза той в края на първия ден от срещата.
По думите му НАТО за момента не планира да извършва мониторинг по границите на Турция с цел борба с незаконната миграция, както се очаква да бъде предложено от Турция и Германия.

„Сега би било преждевременно да се отговори на този въпрос“, каза той пред журналисти след срещата в Брюксел.
В рамките на двудневната среща министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят новия план на алианса за защитата на Балтийския регион, Централна и Южна Европа от дестабилизиращи „хибридни“ атаки или пълномащабно нахлуване на руските войски.

Според идеята по един батальон от 500-1000 войници ще бъде разположен във всяка от страните – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изпращането на американски, британски и германски войски трябва да изпрати послание на Русия, че всяка „намеса“ от типа на тази в Украйна ще предизвика отговор от силите на НАТО.Планът предвижда подразделенията да бъдат изпращани на ротационен принцип и да включват високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.
От Москва обявиха ,че засилването на военния потенциал на НАТО в близост до границите на Русия застрашава стабилността и безопасността на Европа.

„Не разбираме от какво са продиктувани тези действия. Мислим, че те застрашават не толкова Русия, колкото стратегическата стабилност и сигурност, които трябва да доминират в европейското пространство. Тази сигурност и тази стабилност трябва да са споделени“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

#НАТО #Брюксел #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"