Бизнесът и НАП почти се разбраха за данък ”уикенд”

Бизнесът и НАП почти се разбраха за данък ”уикенд”
БГНЕС
A A+ A++ A

Законът за данък "добавена стойност" може да бъде променен с цел по-лесното прилагане на данък "уикенд". За това са се разбрали ръководството на Националната агенция за приходите, работодателски организации и експерт-счетоводителите, съобщи БНР.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал бе категоричен, че личното ползване на служебни вещи трябва да бъде облагано, но механизмът за това трябва да бъде опростен.

"Несъмнено и органите на НАП, и нашето мнение е, че личното ползване трябва да се облага с ДДС, но това трябва да става през ясен и опростен механизъм, а не през сложни хипотези, които са упоменати в указанието на НАП", заяви той.

Бизнесът иска в кратък срок да бъде променено законодателството.

Говорителят на данъчните Росен Бъчваров потвърди, че ще бъде направен преглед на европейските практики и е възможно да се стигне до фиксирани пропорции при възстановяването на данъчен кредит за активи, които се използват едновременно за служебни и за лични цели.

Според Бъчваров е възможно въвеждането на частичен данъчен кредит. Също така може да се помисли за определени фиксирани нормативно пропорции.

Преди дни от бизнесът предложиха 10% данък "уикенд" и 50 000 лв. праг за активите.

Известният вече като данък "уикенд" предвижда деклариране на фирмени активи, които се ползват и за лични цели от собствениците на фирмите. За тях ще се връща до 70% от възстановения ДДС.

 

 

#НАП #бизнес #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"