Анкара ще забрани пушенето на открито

Анкара ще забрани пушенето на открито
БГНЕС
A A+ A++ A

Турция ще разшири обхвата на забраната за пушене и тя вече ще важи не само за затворените помещения, но и за местата на открито, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от "Хюриет".

Турция ще разшири обхвата на забраната за пушене и тя вече ще важи не само за затворените помещения, но и за местата на открито, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от "Хюриет". Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна води война срещу вредния навик, припомня изданието.

Здравният министър Мехмет Мюезиноглу уточни, че забраната за пушене на открито идва след многократни критики на Ердоган.

Според новия закон пушенето извън търговските центрове, в парковете около храмовете и открити пешеходни площи и детски площадки ще бъде забранено. Освен това се задават и нови ограничения за практикуването на вредния навик в затворени пространства.

Преди дни Ердоган бе домакин на среща в президентския дворец с 250 души, отказали цигарите. Турският президент обясни, че борбата с тютюна е въпрос на личен принцип за него. "Не съществува такова понятие като "свобода на пушенето", както не би могло да има "свобода на самоубийството" и "право на неизлечима болест". Не може да има свобода за практикуване на навици, които водят до такива фатални последствия", аргументира се лидерът на Турция.

Ердоган допълни, че като част от кампания на здравното министерство на 141 000 души е предоставена безплатна помощ, за да спрат цигарите, а през горещите телефонни линии за хора, отказали се от навика, са минали 23.5 милиона души.

"Най-важно е да се защити свободата на непушачите, защото те са изложени на опасност против волята си. Отговорност на държавата е да предпази гражданите си от тютюна, алкохола и наркотиците- също както трябва да опази собствениците на имоти от крадци и невинни жители от терористтие", обобщи турският президент.

#Турция #тютюнопушене #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »