През 2015 г. в частния сектор заплатите растат близо два пъти по-бързо от държавния

През 2015 г. в частния сектор заплатите растат близо два пъти по-бързо от държавния
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

През декември 2015 г. средната заплата, плащана от частните фирми, е с 9.4% по-висока, отколкото година по-рано. В обществения сектор увеличението е с едва 5.4 на сто. Това сочат данните на Националния статистически институт, оповестени днес.

Въпреки по-бързия темп на нарастване нивото на възнагражденията в частния бизнес изостава - средната заплата там е 892 лв. през декември, докато държавата е плащала средно по 983 лв.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2015 г. е 902 лв., за ноември -
905 лв., и за декември - 937 лв. или 915 лв. средно за тримесечието.

Лидер по високи заплати и процент на увеличението им, както и по нови работни места през годината е секторът "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения".

С най-голямо увеличение на доходите за година са изпълняващите административни и спомагателни дейности - със 17.1%. Тъй като това е втората най-ниско платена икономическа дейност със среден размер на възнагражденията от 697 лв. към декември, вероятното обяснение е административното увеличение на минималната заплата за страната на два пъти с по 20 лв. през годината.

Двуцифрен растеж на заплатите НСИ отчита също в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 14.4%, както и на брокерите на имоти - с 13.1%.

Най-добре платени в края на 2015 г. са работещите в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където средната заплата е 2049 лв. На второ място е енергетиката, където средното възнаграждение е 1622 лв., а с 2 лв. по-малко - във финансите и застраховането.

Най-ниско платени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството, където средната заплата е 575 лв.

Статистиката отчита, че в края на 2015 г. заетите са били със 17.6 хил., или с 0.8% повече в сравнение с края на декември 2014 г. или общо 2.2 млн. души.

През годината най-голямо увеличение на наетите има в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 6.7 хил., "Преработваща промишленост" - с 6.0 хил., и "Транспорт, складиране и пощи" - с 5.7 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително отново в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 9.5%, "Транспорт, складиране и пощи" - с 4.4%, и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 4.1%.

Най-голямо намаление на наетите за година има в административните и спомагателните дейности - с 5.6 хил. души или 4.9%.

#НСИ #статистика #работна заплата #макроданни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »