Български превозвачи ще съдят гръцкия синдикат, организиращ блокадите по границата

Български превозвачи ще съдят гръцкия синдикат, организиращ блокадите по границата
БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на международните превозвачи предупреди, че може да се стигне до дело в български съд срещу гръцкия синдикат, който организира протестите на фермерите на българо-гръцката граница.

Трима юристи проучват възможността това да се направи, предаде "Дарик". Препоръката на външния министър Даниел Митов българските превозвачи да съдят гръцката държава за загубите, които са претърпели заради блокадата на българо-гръцката граница, Илиян Филипов от Сдружението на международните превозвачи определи като мисия невъзможна.

Той обясни, че сдружението планира да съдят в български съд гръцкия синдикат, който организира протеста на фермерите, които блокират границата. "Опитваме в момента да задействаме в български съд дело срещу гръцкия синдикат. Текат консултации между трима юристи и ще ни дадат становище дали българският съд е компетентен и ще можем да го направим", каза Филипов.

Според него освен финансовите загуби, които превозвачите търпят, блокадата на българо-гръцката граница създава и сериозни предпоставки за пътнотранспортни произшествия. "Един шофьор, който стои 36-40 часа на опашката и през 15-30 мин. трябва да премества превозното средство, е ясно, че няма как да почива. И в момента, в който тръгне по пътищата, е потенциално опасен. Всички тези натрупвания по границата са голяма предпоставка за ПТП. Това е голям проблем за безопасността на движение", обясни той.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер днес преди обед. Премиерът е информира Юнкер за актуалната ситуация на българо-гръцката граница във връзка с блокадите. Борисов е призовал Комисията да вземе мерки, в рамките на правомощията си, за нормализиране на трафика по транспортния коридор, съобщиха от Министерски съвет.

На 10 февруари Европейската комисия е изпратила писмо да гръцкото правителство с искане да предостави информация за мерките, които Гърция предприема, за да осигури свободното движение на стоки през границата с България, съобщи днес в Брюксел говорителят на ЕК за вътрешния пазар Лусия Кодет, съобщават от представителството на Европейската комисия у нас.

"Европейската комисия следи със загриженост и отблизо обстановката с блокадата на българо-гръцката граница. Гръцките (на 28 януари) и българските власти (за 3 февруари) уведомиха ЕК в съответствие с изискванията на т.нар. "ягодова" директива, която предвижда двете държави и Комисията да обменят информация за възможни ограничения пред свободното движение на стоки и мерките, които предприемат за премахването им.

Гърция всекидневно ни информира най-вече за развитието на ситуацията. Това, което допълнително е необходимо, е информация за мерките, които Гърция предприема, за да осигури свободното движение на стоки. И с тази цел на 10 февруари влязохме в контакт отново с гръцките власти и им изпратихме писмо", заяви Кодет.

"Вярваме, че диалогът между засегнатите страни ще помогне пречките пред свободното движение на стоки да не продължат дълго и да не доведат до икономически загуби", каза още тя.

#Гърция #граничен пункт #Блокада на пътя за Гърция #ЕС #превозвачи #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »